marți, 19 decembrie 2017

Trenul educației – Și părinții au nevoie de mentori
Se spune adeseori că părinții ar trebui să se implice în educație propriilor copii și că ar trebui să le ofere sprijin la activitățile școlare. Ce se întâmplă însă când părinții nu se simt capabili de un asemenea rol?
De Schoolbrug („Podul școlar”), un ONG belgian din Antwerp, oferă profesorilor stagiari ocazia de a participa la inițiativa „Trenul educației”. Prin intermediul acestei inițiative, stagiarii descoperă importanța implicării părinților în procesul de învățare al copiilor. Părinții pot servi ca resurse valoroase pentru școli, iar în acest scop pot fi invitați să împărtășească din experiența și competențele lor.
Proiectul este implementat în cinci școli din Antwerp, reunind, o dată pe săptămână, timp de 60-90 de minute, profesorii stagiari și părinții migranți și/sau defavorizați. Profesorii au ocazia de a răspunde la nevoile părinților și de a se concentra asupra modului în care aceștia își pot întări legăturile cu școala. Pe parcursul acestui proces, profesorii stagiari sunt îndrumați de un expert în educație comunitară, căruia trebuie să raporteze săptămânal și după fiecare vizită în familie.
Rezultatele de până acum au arătat că sprijinul părinților pentru educația copiilor în mediul familial crește treptat. Cu toate acestea, se impune o monitorizare constantă, deoarece familiile participante la program sunt foarte vulnerabile și orice schimbare din mediul lor poate avea repercusiuni grave.
Vă invităm să descoperiți câteva imagini și citate din proiect. Citatele sunt în flamandă și engleză. Pentru mai multe informații, vezi descrierea detaliată.
Proiectul MENTOR – Mentorat între profesori
Mentoratul are o importanță vitală pentru profesorii debutanți. Cu toate acestea, nu toți profesorii știu cum să devină mentori constructivi. Plecând de la acest fapt, proiectul MENTOR își propune să pregătească profesori experimentați pentru a deveni mentori pentru profesorii debutanți.
Acest proiect Erasmus+, cu durata de trei ani, se desfășoară în Polonia, Grecia, Portugalia, România și Turcia, țări în care profesorii se confruntă cu probleme similare la capitolul perfecționare. Proiectul își propune să analizeze metodele de mentorat din țările partener, să proiecteze și să elaboreze module de formare pentru mentori pentru profesori de gimnaziu și liceu, să organizeze formări pentru mentori și să faciliteze accesul de durată la metodologia de mentorat destinată școlilor și schimbul de informații științifice.
Proiectul a publicat deja un raport de analiză a nevoilor, în care sunt detaliate nivelul de experiență al profesorilor și cunoștințele despre mentorat în țările partener ale proiectului, precum și un manual pentru formatori, care prezintă un ghid practic pentru elaborarea de programe de mentorat pentru profesori cu experiență, directori și profesori debutanți.
Baza de date de cercetare a proiectului pune la dispoziție documente, articole de presă, cercetări academice și bune practici din sfera mentoratului european și internațional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu