miercuri, 15 noiembrie 2017

Caracteristicile mentorului

Caracteristicile mentorului

Un mentor de succes este caracterizat ca:
•    Persoană de sprijin: Un mentor este persoana care sprijină nevoile și aspirațiile voluntarului. Această atitudine de a oferi sprijin este esențială pentru dezvoltarea cu succes a voluntarului. Un mentor trebuie să încurajeze voluntarul să accepte provocările și să depașească dificultățile.
•    Răbdător: Mentorul este răbdător și dornic să petreacă timp pentru a realiza responsabilitățile de mentor. Un mentor îsi asigură timp suficient în agendă pentru interacțiunea cu voluntarul. Necesarul de timp pentru întâlniri este stabilit împreună de cei doi : mentor și voluntar.
•    Persoană respectată: Un mentor este o persoană care și-a caștigat respectul colegilor din organizație, al comunității și respectul la nivel  profesional.
•    Persoană orientată spre oameni: Un mentor este  o persoană cu adevărat interesată în oameni și care dorește să îi ajute pe ceilalți. Mentorul de succes este cineva cu " abilități bune de lucru cu oamenii," care știe cum să comunice eficient și să asculte activ. Mentorul trebuie deasemenea să fie capabil să rezolve conflicte și să ofere feedbackul potrivit .
•    Bun Motivator: Un mentor este cineva care inspiră voluntarul să devina mai bun. Mentorul trebuie să știe să motiveze prin încurajări, oferirea de feedback și oferirea de sprijin voluntarului pentru a se implica în sarcini provocatoare (unde este cazul).
•    Profesor eficient: Un mentor trebuie să cunoască foarte bine abilitățile pe care trebuie să le posede voluntarul la locul de muncă și să fie capabil să îl învețe pe voluntar eficient aceste abilități. Un mentor trebuie să urmarească și să organizeze procesul de învățare al voluntarului. Altfel spus mentorul trebuie să identifice și să utilizeze orice oportunitate  de învățare pentru voluntar.
•    Sigur de sine: Un mentor trebuie să fie încrezător în cariera sa astfel încât să își poată sincer exprima mândria pentru rezultatele voluntarului. Un mentor ar trebui să aprecieze abilitățile și punctele tari ale voluntarului fără să vadă în realizările acestuia o amenințare la adresa lui. Mentorul care este sigur pe poziția lui/ ei se va bucura de fiecare reușită a voluntarului şi va capabil să se bucure să fie parte a procesului de dezvoltare a acestuia. 
•    Orientat spre rezultate: Un mentor este de obicei o persoană care a reușit să obțină rezultate profesionale, o persoană care stabilește obiective îndrăznețe de carieră, în mod constant  evaluează aceste obiective, și depune eforturi să le atingă. De obicei un mentor de succes este o persoană care își asumă mai multe responsabilități decât i se solicită sau se așteaptă de la el, se angajează în mai multe activități, și tinde să urce proverbiala scară a carierei la un ritm rapid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu